OM STIERNA

Stierna Equestrian Sportswear är ett svenskt företag som hämtar energin från en stark idé: Att utveckla tekniska ridsportkläder med hög funktionalitet för aktiva ryttare. Allt för att de ska kunna prestera optimalt samtidigt som samspelet med hästen fungerar oavsett väder och vind.

­– Det är dags att vi ryttare börjar se oss som de idrottare vi är och klär oss därefter, säger grundaren Helena Strömbäck.

Hon är en hängiven ryttare och har alltid jobbat med produktutveckling inom en rad fysiska utomhussporter så som klättring, skidor och golf. Till stallet tog hon därför automatiskt med sig principen att klä sig för att slippa tänka på fukt och kyla. Men att hitta en ridjacka med alla smarta komponenter hon var van vid, visade sig omöjligt. Stierna Equestrian Sportswear sätter en helt ny standard när det gäller material, passform, tekniska lösningar och design för aktiv ridsport. Utgångspunkten är trelagersprincipen som möjliggör för kroppen att reglera värme beroende på aktivitet trots kyla, vind och väta.

Med lika delar beslutsamhet som passion har Helena under en längre tid arbetat med att utveckla ridkläderna. Idéerna får födas och prövas lika mycket under timmarna i stallet på Askims ridhus utanför Göteborg som vid skrivbordet på kontoret ett stenkast därifrån. Produktteknik kombineras med designestetik och användarfunktionalitet. Alla plagg testas under framtagningen av aktiva ryttare för att sedan vidareutvecklas och finlipas till perfektion. Slutresultatet är välsittande plagg som kombineras för att passa den specifika aktivitetsnivån; rida i ett varmt eller kallt ridhus, trotsa en blåsig och regnig dag, kämpa under ett krävande dressyrpass, skritta ut dagen efter tävling eller tömköra hästen.

– Din hästs bästa dag är kanske en dag då vädret inte är på topp. Men rätt klädd missar du inte det där värdefulla ögonblicket när allt stämmer i kommunikationen med din häst, fortsätter Helena.

Kollektionen består av lätta, högpresterande ridkläder i kroppsnära passform och hög modegrad som ger optimal rörelsefrihet tack vare design, konstruktion och materialval. Det unika EquTex™ membranet gör att Stierna kan konstruera vind- och vattentäta plagg i fyrvägsstretch som andas och släpper igenom fukt samt överskottsvärme.

Lanseringen av ridsportmärket skedde på EuroHorse på Scandinavium i samband med Gothenburg Horse Show 2015.